Om projektet
Periode: December 2020 – Januar 2021
Kunde: Øresundsakvariet (en del af Biologisk Institut, Københavns Universitet)
Fokus: Optimering af belysning over akvarierne
Baggrund for projektet
Øresundsakavariet er et mindre saltvandsakvarium, som hører under Københavns Universitet. Her kan besøgende få et unikt indblik i den ukendte verden, som udfolder sig på bunden af de danske have og fjorde. For at give gæsterne den bedste oplevelse af denne ofte ukendte verden fyldt med bl.a. spændende og flotte fisk, så kræver det også den helt korrekte belysning ved akvarier og udstillinger, som indtil nu ikke har været tilfredsstillende og påvirket af problemer med lysstyringen.
Det endelige resultat
- Optimeret belysning over akvarier
- Tilfredsstillende atmosfære for gæster og havdyr
- Nem brugerflade til styring af belysningsanlæg
- Tilpasset arbejdslys til servicering af akvarier
Vores løsning
Igennem flere år havde akvariet og den lokale elinstallatør kæmpet med fejl i de gamle lysstyringer og da det til sidst var meget besværligt at fremskaffe nye reservedele, blev det besluttet at det eksisterende belysningsanlæg og lysstyring skulle opgraderes med LED-belysning og en helt ny lysstyring.
Efter tilbudsfasen og flere projekteringsmøder blev det besluttet at R&M-EL fik opgaven og via et godt samarbejde med de ansvarlige for Øresundsakvariet og kyndig rådgivning i forhold til både kvalitet og brugervenlighed blev det besluttet at den rigtige løsning var at udskifte hele den eksisterende lysstyring til en ny og moderne Philips Dynalite lysstyring, som er udviklet til at styre netop store og/eller specielle belysningsanlæg.
Lysstyringssystemet har mange fordele, da det dels er et åbent system og dels kan integreres op imod alle andre systemer via gateways, og så er det samtidigt benyttet mange andre steder på Københavns Universitet, som har været fast kunde hos R&M-EL igennem flere årtier.
Komponenter som controllere, gateways mv. blev placeret i eksterne tavler i teknikrum, så det var bedst muligt beskyttet, da det er et meget udsat miljø over akvarierne og alle installationer derfor er fremført via eksisterende føringsveje og ud til akvarieområderne.
Løsningen består desuden af nye DALI-armaturer over hvert af de store akvarier og lysstyringen er designet og programmeret, så belysningen tænder langsomt op om morgenen for at efterligne en solopgang mest muligt og for at undgå at stresse fiskene mere end nødvendigt.
Det samme gælder den modsatte vej om aftenen, hvilket betyder, at der er den helt rette atmosfære for både gæster og havdyr. Til særarrangementer er det ligeledes muligt at tilpasse de mange lysarmaturer og spots alt efter behov ved hjælp af enten den permanente og tablet i receptionen eller via den ekstra mobile teknikertablet, som også kan benyttes når der ønskes specifikt arbejdslys ved f.eks. servicering af akvarierne, rengøring og fodring mv.
Opgaven blev løst i tæt samarbejde med fiskepassere, forskere og museumsansvarlige medarbejdere og under stor hensyntagen til akvarier og fisk, hvilket krævede en meget høj grad af planlægning. Fiskene måtte ikke være uden lys i længere perioder, lige som alle akvarier skulle dækkes omhyggeligt af, så ikke der kunne tabes eks. værktøj, ledingsstumper osv. ned til fiskene.
Hele opgaven blev udført efter kundens ønsker og budget, der naturligvis blev overholdt og de har nu en lysstyring som virker efter hensigten, hvor der ikke siden har været problemer eller behov for opfølgning.
Udover øget komfort og driftssikkerhed er der også under anlæggets udførelse er det også energioptimeret mest muligt. Alle gamle armaturer er naturligvis kildesorteret for bedst mulige genanvendelsesmuligheder.